úterý 23. listopadu 2010

XXXI Semana de la Cultura

Semana de la Cultura se na Tecu pořádá ke konci každého semestru. Je to týden, kdy Tec doslova ožije,všude se něco děje. Účastníci dobrovolných kroužků tento týden prezentují svůj um celému Tecu, takže po kampusu najdete spoustu výstav fotografií, soch, mexických "alebrijes", obrazů atd. Taneční, hudební a divadelní kroužky mají svoje vystoupení, vystupuje se dokonce několikrát a vždy se přijde podívat spousta diváků. Venku jsou postavená dvě velká pódia (i se stany pro šatny) a velké vnitřní prostory tělocvičny jsou rozděleny do tří částí- zákulisí, jeviště a hlediště. 
První partner

Každý taneční kroužek vystupuje během týdne 5x, střídavě na vnitřním pódiu, střídavě venku. Uvnitř se za vstupné platí 30 pesos a výhodou je mnohem lepší atmosféra, osvětlení a přístup na jeviště. Venku se zas chodilo podívat víc kamarádů (protože se neplatí) a hlasitě nás při vystoupení podporovali :-) Že je tanečních skupin opravdu hodně (břišní, hawaiské, tahitiano, několik skupin salsy, cumbia, bachata, quebradita, flamenco, jazz, tango, swing, tap, tradicional, hip-hop, moderní, disco, prehispánské, africké, samba), byly tance rozdělené do pěti bloků a skoro pořád se na venkovním pódiu tancovalo. Naše Cumbia patřila do skupiny salsy a dalších latinoamerických tanců.

Druhý partner
Nejhezčí na tom všem je, že každý kroužek si vymyslí svůj kostým, který se nechá hromadně ušít a pak jsou všichni krásně tanečně i vizuelně sladění. Některé kostýmy jsou obzvlášť povedené, skoro jak pro profesionální tanečníky. Po kampusu pak pobíhají sem a tam lidí v tanečních šatech, spěchající z hodiny na vystoupení nebo naopak (tento týden jsou učitelé hodně tolerantní a v době vystoupení můžou studenti odejít z hodin).

Já jsem si naše vystoupení kolumbijského tance Cumbia užila, a kupodivu jsem příliš netrpěla trémou! Jen na prvním vystoupení, protože se nedostavil partner a já musela improvizovat kroky... Krom cumbie jsem se ještě účastnila výstavy fotografií a to se dvěma zarámovanými fotkami z hodin Fotografie I a metrovou koláží nejhezčích fotek z Mexika z hodin Fotografie II.
Celá parta Cumbiářů :-)
Krom pestrých vystoupení a výstav se na Tecu odehrávaly i jiné věci. Po kampusu byly například roztroušené stánky s regionálními jídly (např. tučné tlayudy z Oaxaky, ze kterých mi tentokrát bohužel bylo špatně), s tradičním oblečením, s naušnicemi a šperky z různých materiálů, stánky s "nieves". Dále zde měli spousty stánků studenti, a to jednak stánky reprezentující různé země (viděla jsem i český, jako typické jídlo v něm podávali palačinky :)), druhak stánky s jídlem - v rámci nějakého předmětu (jak prodat zboží??) spolu soupeřili a snažili se nalákat co nejvíce zákazníků z řad učitelů a studentů zrovna na to jejich jídlo. 

Žádné komentáře:

Okomentovat